2200 Monor, Ady Endre u. 12-14.
29/412-428
jag@mjag.hu

Rákóczi Szövetség

A Rákóczi Szövetség múlt hétvégén Budapesten rendezte Középiskolai Vezetői Fórum c. hagyományos rendezvényét, amelyen több, mint félezer anyaországi, erdélyi, kárpátaljai, felvidéki, délvidéki diák és pedagógus vett részt. Az Országház előtti téren bemutatott flashmob a Nemzeti Összetartozás Éve jegyében készült. A programok során a parlamenti séta és színházi előadás, csapatépítő tréning mellett a Hazajáró c. műsor rendezői (Jakab Sándor, Kenyeres Oszkár), a Középsuli.hu sorozat, Kiss Róbert Richárd, Prima Primissima-díjas kommunikációs szakértő és fiatal színészei, majd a 20. századot felölelve, Takaró Mihály irodalomtörténész tartottak előadást. Az utolsó délelőtti pódiumbeszélgetés vendége volt az erdélyi születésű, Felvidéken élő (1918-ban született!) Hegyiné Gödri Anikó nyugalmazott tanárnő, Bese Gergő iskolalelkész és Murai László HÖOK -elnök.
Iskolánk és középiskolai RSZ -szervezetünk képviseletében 4 diákunkkal (Pataki Izabella 11.A, Halápi Martina 11.G, Szegedi Petra 11.G, Kovács István 10.G) voltam jelen. (F.A.)

Diákjaink így értékelték a hétvégét.

Kedves Olvasók!

Forgács Attila tanár úrral és három diáktársammal részt vettünk a 2020. január 31. és február 2. között a Rákóczi Szövetség által megrendezett Vezetői Fórumon.
A Millennium Hotelbe vezető utunk is már jó hangulatban telt.
A szállásunk elfoglalása után első programunk a Budapesti Műszaki Egyetemen volt, ahol Csáki Csongor a szövetség elnöke köszöntőbeszéde után betekinthettünk a Hazajáró című turisztikai sorozat kulisszatitkaiba.
Vacsoránkat követően a Szent Margit Gimnáziumban ismerkedési esten vettünk részt, ahol több magyarországi és határon túli diákkal beszélgethettünk.
Szombat délelőtti programunk a kommunikációról szóló interaktív előadással és a Rákóczi Szövetség éves programtervének bemutatásával kezdődött. Ezután a Kossuth térre mentünk, elkészítettük a közösen megtervezett élőképet és később belülről is megnéztük az Országházat. A napot a diákok egy színházi előadással zárták, ami a ’89-es temesvári csata emlékére készült táncos produkció volt.
Utolsó nap egy kerekasztal beszélgetésen vehettünk részt, majd a búcsú után hazautazásunk következett. Remélem még más Rákóczis eseményen is részt vehetek, mert ez a pár nap alatt is sok élménnyel és barátsággal gazdagodtam.
(Halápi Martina 11.G)

A kirándulásunkat péntek délután kezdtük meg. A busz délután fél kettőkor indult meg velünk, és 4 másik kis csapattal Budapest felé. Már az odaúton találtunk barátokat, így nem telt unalmasan a buszút. A szobákba hamar berendezkedtünk, majd háromnegyed óra elteltével indultunk is az aznapi első programra, a BME központi épületébe. Köszöntőt mondott többek között a Rákóczi Szövetség elnöke, Csáky Csongor is. Ezután a Hazajáró két “főszereplőjével” is megismerkedhettünk egy előadás és egy kérdezz-felelek keretében. Az előadás végén közösen átsétáltunk a Szent Margit Gimnáziumba, ahol megvacsoráztunk. Az este folytatásaként csapatépítő programokon vettünk részt, ahol a francia kártya színei és alakjai alapján osztották be a csapatokat. Rengeteget nevettünk, mert sokszor kerültünk párba ugyanazzal az emberrel amikor egy percig egymásnak meséltünk magunkról, meg amikor élő szobrot alkottunk. Ez egészen háromnegyed tízig tartott. Eztán már csak a fürdés és az alvás volt hátra, mert másnap korán keltünk.
Szombat reggel már negyed hétkor talpon voltunk, hogy időben el tudjunk menni reggelizni. Reggeli után újra a BME kapui felé vettük az irányt, ahol aznap is érdekes volt a programfelhozatal. Először Kiss Róbert kommunikációs szakértő interaktív előadásán vehettünk részt, amit a Középsuli sorozat Bendéjével tett még érdekesebbé. Rengeteg kommunikációs gyakorlat is volt, és itt is ugyanúgy kérdezhettünk mindkettejüktől. Ezt követően bemutatkozott a Rákóczi Szövetség, előrevetítette az ez évre tervezett programokat, lehetőségeket. Az előadások végeztével kimentünk az udvarra, hogy a késő délutáni élőképre készüljünk, majd újra a Szent Margit felé vitt az utunk, ezúttal ebéd ügyben. Ízletes ebédünk elfogyasztása után az egész csoport a Kossuth térre utazott, ahol megalkotta az élőképet egy nagyjából 100 méter hosszú magyar zászlóval, illetve a Rákóczi Szövetség logójával díszített molinóval. Mikor körbeértünk, egyszerre kiáltottuk: Összetartozunk! , mintegy összefoglaló mottóját az eseménynek, és az évnek is. Majd meglátogattuk az Országházat, szigorúan kis csoportokban. Ezután a Szent Margit Gimnázium finom vacsorája várt minket újra. Vacsora után mi, diákok, a Nemzeti Táncszínházba indultunk, ahol a ’89-es temesvári forradalom emlékére rendezett néptáncelőadást tekinthettünk meg. A napot egy (néhány) kártyajátszmával zártuk. Másnap fél órával többet alhattunk, ami a csapat sok ( ha nem az összes) tagjának jól esett. Reggeli után újra átnéztük, hogy minden készen áll-e a hazaútra. Mindnyájan készen álltunk a Fórum utolsó napjára (ki több, ki kevesebb pihenéssel). Ezen a napon “csak” egy kerekasztal beszélgetés várt ránk, ahol felettébb érdekes témákat boncolgattunk/boncolgattak a kerekasztal “főszereplői”. Eztán nem volt más hátra, mint az úticsomagok kiosztása és a hazaút. Úgy érzem, rengeteg élménnyel és új ismeretséggel gazdagodtam, és bátran merem állítani, hogy a jövő évben is szívesen veszek részt rajta.

Szegedi Petra, 11.G

Forgács Attila pedagógus
Monor, 2020. február 21