Az angol nyelv a történelem során

„A nyelvismeret önismeret és világismeret.” – mondta Háy János, költő, író. Ezen mondat szellemében döntöttem úgy, hogy egy előadás keretében közelebb hozom az érdeklődők számára a mára már oly sokak által beszélt világnyelvet, az angol nyelvet. A feladat nagy lelkesedést váltott ki belőlem, már hónapokkal az előadás megtartása előtt elkezdtem a kutatómunkámat.

A köztudott információk kerülésével próbáltam a nyelv legérdekesebb aspektusait, kevéssé ismert, ámbár ugyanakkor érdekfeszítő tudnivalóit kiragadni a körülbelül 1500 éves történelméből, mindezt nagyjából 30 perc alatt, anélkül, hogy túlságosan belemerültem volna a szakbarbár, laikusok számára nem érthető lingvisztikai elemekbe – hiszen célom az érthetőség és az érdeklődés fenntartása volt. Segítségemre a legkiválóbb források voltak (például: Claus Jürgen Hutterer: Die germanischen Sprachen című, német nyelven íródott könyve), melyek alapján a publikum többek között megtapasztalhatta, hogyan hangzott az angol 1500, 1000 illetve 500 éve.

A közönség visszajelzései alapján egy tartalmas, színvonalas prezentációt tudhatok magam mögött. Ezen felbuzdulva további előadás(ok) várhatóak szerény személyemtől, ugyanígy nyelvészeti témákban.

 

Félix Bálint, 10.A

Search

Categories

  • Nincs kategória